Karen Blixen

Tidslinje - Karen Blixens værker

1907: Eneboeren, Tilskueren (tidsskrift). Denne fortælling var Karen Blixens debut og udkom under kunstnernavnet Osceola

1907: Pløjeren, Gads Danske Magasin (magasin). Udkom under kunstnernavnet Osceola.

1909: Familien de Cats, Tilskueren (tidsskrift). Udkom under kunstnernavnet Osceola.

1926: Sandhedens hævn – en marionet komedie, Tilskueren (tidsskrift).     

1934: Syv Fantastiske Fortællinger, C. A. Reitzels Forlag. Samlingen udkom i USA under hendes kunstnernavn Isak Dinesen i 1934 og i Danmark 1935. Hun oversatte selv værket fra engelsk til dansk. Samlingen blev valgt til månedens bog i bogklubben ”Book of The Month” samme år som den udkom i USA.

Karen Blixen fortæller den 1. maj samme år som udgivelsen, til Berlingske Tidende, at hun er den, der under kunstnernavnet har skrevet Syv Fantastiske Fortællinger.

TITLER PÅ DEN ENKELTE FORTÆLLINGER:
1.       Vejene omkring Pisa
2.       Den gamle vandrende ridder
3.       Aben
4.       Syndfloden over Norderney
5.       Et familieselskab i Helsingør
6.       Drømmerne
7.       Digteren

Kunstnernavnet Isak Dinesen har Karen Blixen selv forklaret i et interview fra 1960, hun valgte det efter fortællingen i 1. Mosebog om Sara, der ler, da Herren bebuder, at hun i sin høje alderdom skal få en søn. Sara vælger at kalde ham Isak, for det betyder latter. Karen Blixen håber og ønsker, at hele verdenen skal le med hende og siger selv: ”Det syntes jeg var en tiltalende tanke”. Deraf navnet Isak og efternavnet Dinesen er oplagt, da dette er Karen Blixens fødenavn.

Hun bliver ved med at udgive bøger i USA under pseudonymet Isak Dinesen, men i Danmark skifter hun til Karen Blixen ved udgivelsen af Den Afrikanske Farm.

1937: Den Afrikanske Farm, Gyldendal. Karen Blixens erindringsbog Den afrikanske farm udkom i London med titlen Out of Africa samme år som den udkom i Danmark, og året efter i USA, hvor den ligesom Syv fantastiske fortællinger blev valgt som "Book of The Month". I Danmark blev bogen det mest populære af alle Karen Blixens værker. Bogen indeholder beretninger om de indfødte i Afrika og er båret af Karen Blixens store kærlighed, forståelse og respekt for afrikanernes kultur. Det er dog ikke en dokumentarisk skildring, selvom mange opfattede den sådan, da den udkom. 

1942: Vinter-eventyr, Gyldendal: Samme år udkommer den i England, men først i 1943 i USA, hvor den ligesom de to forrige bøger bliver valgt til "Book of the Month". Denne bog er Karen Blixens anden samling af fortællinger. Forfatteren vender her hjem til meget danske landskaber og miljøer og til en stil, der ligger nærmere traditionel dansk litteratur. Karen Blixen er i Vinter-eventyr nået til barndommens og opvækstens betydning, hvilket gør, at de centrale fortællinger i denne samling handler om børn og unge mennesker, som af forskellige årsager føler sig fremmede i det miljø, hvor de vokser op.

TITLER PÅ DEN ENKELTE FORTÆLLINGER:
1.       Skibsdrengens fortælling
2.       Den unge mand med nelliken
3.       En historie om en perle
4.       De standhaftige slaveejere
5.       Heloïse
6.       Det drømmende barn
7.       Fra det gamle Danmark
8.       Alkmene
9.       Peter og Rosa
10.   Sorg-agre
11.   En opbyggelig historie

1944: Gengældensens Veje. Er en kriminalroman udgivet under kunstnernavnet Pierre Andrézel. Romanen er udgivet i England i 1946 og i USA i 1947. Den handler om de rædsler, som to unge og renhjertede engelske heltinder oplever. Romanen er blevet betragtet som et politisk symbol på nazismen og den tyske besættelsesmagt under 2. Verdenskrig.

1957: Sidste Fortællinger, Gyldendal: Dette blev Karen Blixens næstsidste fortællingssamling. Fortællingssamlingen består af tre dele: Kapitler af romanen Albondocani, Nye fantastiske Fortællinger og Nye Vinter-eventyr. Samlingen er derfor ikke lige så ensrettet som de foregående samlinger. En del af fortællingerne har været offentliggjort separat i løbet af 1950´erne, nogle af dem i det amerikanske Ladies’ Home Journal i 1955.

Kapitler af Romanen Albondocani:
1.       Kardinalens første historie
2.       Kappen
3.       Nattevandring
4.       Om hemmeligheder og om himlen
5.       To gamle herrers historier
6.       Kardinalens tredje historie Det ubeskrevne blad

Nye fantastiske Fortællinger:
1.       Karyatiderne. En ufuldendt historie
2.       Ekko

Nye vinter-eventyr:
1.       En herregårdshistorie
2.       Ib og Adelaide
3.       Samtale om natten i København

1958: Skæbne-anekdoter, Gyldendal. Den sidste samling, som udkommer i Karen Blixens levetid. Den udkommer samme år i USA og England. Som det er tilfældet med Sidste fortællinger, har et flertal af fortællingerne fra Skæbne-anekdoter været offentliggjort tidligere. Kun "Storme" er helt nyskrevet.

Bortset fra ”Ringen”, som tematisk knytter sig til Vinter-eventyr, handler Skæbne-anekdoter om forholdet mellem liv og kunst, som vendes og drejes på forskellig måde i de fire fortællinger. Karen Blixen sætter spørgsmålstegn ved kunstens betydning for sit publikum og for kunstnerens eget liv, samt om der overhovedet er nogen overensstemmelse mellem liv og kunst.   

TITLER PÅ DE ENKELTE FORTÆLLINGER:
1.       Dykkeren
2.       Babettes gæstebud
3.       Storme
4.       Den udødelige historie
5.       Ringen

1960: Skygger på græsset, Gyldendal: Karen Blixens sidste bog, som er om tiden i Kenya. Blandt bogens temaer findes de afrikanske stammers værdighed, visdom og poesi.

Titler på de enkelte kapitler:
1.       Farah
2.       Barua a soldani
3.       Den store gestus
4.       Ekko fra højene

1964: Ehrengard. Udgivet samme år i USA og England. Denne fortælling er udgivet efter Karen Blixens død.   

1975: Samlede fortællinger. Udgivet 1977 i USA og 1978 i England. Det er en samling af fortællinger, som er udgivet efter Karen Blixens død.

TITLER PÅ DE ENKELTE FORTÆLLINGER
1.       Familien de Cats
2.       Onkel Théodore
3.       Karneval
4.       Den sidste dag
5.       Onkel Seneca
6.       Den fede mand
7.       Anna
8.       Den stolte dame
9.       Bjørnen og kysset
10.   Gensyn